Panellakás villanyszerelés

Panellakás villanyszerelés, felújítás

Villanyszerelés Budapesten ingyen kiszállással. Akár a legapróbb elektromos problémájával is bátran megkereshet! Szeretné panellakása elektromos vezetékeit kicserélni? Felújítja, átalakítja panellakását és kapcsolókat, konnektorokat kell áthelyezni?  Rossz helyen van a lámpa vezetéke? Elég volt az alumínium vezetékekből?

A megoldást mi jelentjük Önnek, az Elektrodirekt gyakorlott villanyszerelő szakemberei.
Akár egyetlen kapcsolót szeretne panellakásában áthelyezni, vagy a teljes elektromos hálózatot szeretné felújítani, esetleg a falban található vezetékeket kicserélni, számíthat segítségünkre.

Cégünknél, az igények növekedésével egyre több, pályafutásunk során közel  négyszáz panellakás komplett villanyszerelését, valamint 1500 db biztosítéktábla cseréjét és kötéseinek felújítását, végeztük el, ezért elmondhatjuk, hogy nagy gyakorlattal rendelkezünk a panellakások villanyszerelésében.

panellakások villanyszerelését két különböző technológiával végezzük, eszerint lehet falba süllyesztett, vagy falon kívüli, kábelcsatornás szerelés.

A leggyakrabban ezek együttesét alkalmazzuk, vagyis a függőleges szakaszokon és a mennyezeten süllyesztett, a vízszintes szakaszokon kábelcsatorna, padlószegély csatorna, vagy egyéb alternatív megoldásokat.

A statikai szakvélemény alapján a panellakások főfalait vízszintes irányban vésni tilos, azt vagy a gyártáskor kiképzett hornyokban, vagy kábelcsatornákban, vagy az egyre gyakrabban alkalmazott, gipszkarton dobozolásokban, legújabban pilosztirol burkoló elemek mögött kell elvezetni.

Süllyesztett kivitelezés esetén a téglaépítésű lakásokkal ellentétben nem csöveket süllyesztünk a beton falakba, hanem dupla szigetelésű réz kábeleket.
így statikailag csak minimálisan gyengítjük a vasbeton falakat, ezzel együtt biztonságos és esztétikus műszaki megoldást nyújtva megrendelőinknek.
Panellakások beton falaiba elektromos csövet süllyeszteni nem lehet, mert ez a betonfalak marása közben a főfalakban található vasalás sérülésével járna, mely akár veszélyes mértékig elgyengítheti statikailag az épület szerkezetét.

A panellakások süllyesztett szerelése, a dupla szigetelésű kábelek használatán kívül mindenben megegyezik a lakás villanyszerelés, épületvillanyszerelés menüben leírtakkal, ezért erről bővebb információ ott olvasható.

Falon kívüli, kábelcsatornás technológia esetén a beton falakra megfelelő méretű kábelcsatornát szerelünk, ami jellemzően a biztosítéktábla környékén vastagabb, attól távolodva egyre kisebb méretű, a vezetékek számának függvényében. A kábelcsatornát minden esetben csavarokkal rögzítjük a beton fal síkjára, műanyag tiplik befúrásával. Korunkban már olyan kivitelű kábelcsatornákat forgalmaznak, melyek esztétikailag kevésbé rontják a lakás képét, mint ódon társaik. Egy igényes szereléssel alig észrevehető- a szegélylécek fölött, vagy arra alkalmas szegélylécekben,  illetve a holkerek alatt és a sarkokban szerelve festést követően szinte nem is látszik.

Fontos tudnivalók!

A rossz hír: a panellakások 40-50 évvel ezelőtt épültek és villanyszerelésükhöz kivétel nélkül alumínium vezetékeket alkalmaztak.
A panellakások 90 százalékában úgynevezett MM-falvezetékeket építettek be, amik olyan, általában dupla szigetelésű alumínium kábelek, melyek nem cserélhetőek. Közvetlen a betonba öntötték, vagy az előre gyártott panel elemek hornyaiban, a vakolat alá vannak süllyesztve.

30 éves pályafutásunk alatt olyan panellakással még nem találkoztunk, ahol vésés, bontás nélkül maradéktalanul cserélhetők voltak a vezetékek, így az továbbra is álom marad, hogy a panellakások vezetékeit egyszerűen csak kicseréljük.

A jó hír: nem minden esetben szükséges az alumínium vezetékek cseréje!

Azokban a panellakásokban, ahol megfelelő keresztmetszetű alumínium vezetékek vannak a falakban, még hosszú évekig biztonságosak lehetnek az öreg alumínium vezetékek. És itt a kulcsszó a biztonság!
Amennyiben az Ön lakásában nincsenek kiugróan magas fogyasztású berendezések, mint például: villanytűzhely, villanysütő, szárítógép, több klímaberendezés, vagy sok, nagy teljesítményű konyhai elektromos eszköz, valószínűsíthető, hogy nincs szükség a vezetékek cseréjére.

Hogyan tehetem biztonságossá panellakásom elektromos hálózatát?

3 nagyon fontos lépést minden panellakás elektromos hálózatán el kell végezni!

1. Biztosítéktábla csere
A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni. A régi biztosítéktáblák, elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítékok már nem tudják biztonságosan ellátni feladatukat, ezért fokozottan tűz- és balesetveszélyesek!

2. Fi-relé beépítése
A Fi-relét más néven hibaáram védő relének, vagy életvédelmi relének, áramvédő kapcsolónak is nevezzük. A neve is elárulja, hogy a kismegszakítóval ellentétben nem a túláram védelem a feladata, hanem az életvédelem. 
Kedvezőtlen körülmények között egy 70 milliamper (0,07 Amper) erősségű áramütés képes halálos sérülést okozni. A lakásokba beépített Fi-relé feladata az, hogy 30 milliampernél nagyobb hibaáramot ne engedjen a fogyasztó felé- ezzel megakadályozva azt, hogy egy meghibásodott berendezés halálos áramütést okozzon.

Azon túlmenően, hogy a szabvány is kötelezővé teszi a beépítését, kisgyermekes háztartásokban fokozottan ajánlott a Fi-relé beépítése. A gyerekeket minden érdekli, így előbb-utóbb minden szülő szembesül azzal, hogy gyermeke határozottan nyúl a konnektor felé, esetleg piszkálja az elektromos eszközöket.

Ne várja meg, amíg megtörténik a baj, Ön legyen elővigyázatos, saját gyermeke védelmére építtessen be Fi-relét, védje családja biztonságát!

3. Elektromos kötések felújítása.
A panellakások alumínium vezetékeinek kötését 30 évvel ezelőtt, az akkori technológiának megfelelő eszközökkel végezték. Ezek a kötések mára elavultak és szabványtalanná váltak, továbbá a legtöbb esetben fellazultak és elöregedtek, így komoly károkat okozhatnak elektromos eszközeiben, ráadásul gyakran tűzveszélyes és balesetveszélyes állapotot idézhetnek elő!

Mennyibe kerül a panellakás elektromos hálózatának felújítása?

  • Egy átlagos panellakás teljes átvillanyszerelése falba süllyesztett technológiával: 1.000.000-1.700.000 Ft közé tehető, a lakás méretének, a szerelvénykiállások számának, a  megrendelő igényeinek és a technológia függvényében.
  • Panellakás komplett elektromos hálózatának felújítása falon kívül, kábelcsatornában: 900.000-1.500.000 Ft-os beruházás.
  • Biztosítéktábla csere, Fi-relé beépítése, kötések felújítása összesen: 130.000 Ft.

Az utóbbi két évtizedben jelentősen nőtt a háztartások energiaigénye. Ez főleg az elektromos berendezések, mint például hűtő, tűzhely, mikró, mosó- és mosogatógép, klímák rohamosan növekvő száma, és azok teljesítményének növekedése miatt történt.

A panellakások elektromos vezetékei azonban nem mindig tudják a megfelelő tápellátást biztosítani.
Lakásunk és értéktárgyaink biztonsága érdekében érdemes átvizsgáltatni és szükség esetén felújíttatni az elektromos hálózatot.

A mai, korszerű technikákkal (úgy mint gyémántvágó, betonfúró, porszívó) a vezetékek, kábelek nagyon szépen bevéshetőek a betonba. Ez a munkálat ugyan hangosabb a villanyszerelés többi válfajánál, ám a jól tájékoztatott szomszédok tudomásul veszik, hogy egy lakásfelújítás ezzel jár.

Az új kábelek elfedéséhez lehet gipszkartont és polisztirol elemeket is használni az esztétikus elrejtés érdekében.

Nem kell félni a panellakások elektromos felújításától, a megfelelő szakértelemmel és gondossággal elvégzett munka után egy sokkal szebb, otthonosabb, modernebb környezetbe költözhetünk vissza.

Ne habozzon, keresse fel bátran az Elektrodirektet.

Hívj minket!
FEL