Energiatakarékos fényforrások 2013-ban

1-2 évvel ezelőtt még arról számoltunk be weboldalunkon, hogy a hagyományos izzók nem pótolhatóak az új, energiatakarékos LED izzókkal, ugyanis azok fényteljesítménye alacsony.
Nos, olyan rohamosan fejlődik a LED-es izzók gyártási technológiája, hogy mára gyakorlatilag érvényét veszítette korábbi írásunk.

Napjainkra ugyanis több féle gyártási technológiával készült LED izzó is megközelíti a hagyományos, a forgalomban már alig-alig kapható, wolfram szálas izzókét. 
Ezek közül kettőt emelek ki, az egyik a körülbelül két éve forgalomban lévő SMD, a másik és egyben a legújabb technológiával készült, fél éve forgalmazott COB LED.

A COB LED izzók a Chip On Board eljárás rövidítéséről kapták nevüket, vagyis a chip közvetlenül a lapkára van forrasztva. Ez azért nagyon fontos újítás, mert ennél fogva leegyszerűsödött a gyártási technológia, így a COB LED izzók előállítási költsége is csökkent, aminek következtében ezek az ár/érték/fényteljesítmény arányukban leggazdaságosabb fényforrások (jelen pillanatban).

Az alábbi teszt számba veszi az izzó vásárlással kapcsolatos legfőbb szempontokat, így a LED technológiával szemben szkeptikusokat is meggyőzheti annak hasznosságáról.

LED spot lámpa teszt: http://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/70

2013.04.07. 06:51 Nth

Hívj minket!
FEL